Uscatoare rufe

Ar trebui să aleg un uscător cu condensator sau cu pompă de căldură?

Dacă nu aveți nici măcar un metru de spațiu liber sau pur și simplu vă doriți un mediu casnic mai organizat și mai raționalizat, cumpărarea unui uscător de rufe vă poate oferi multe beneficii care să vă ajute să vă îndepliniți visele și să evitați să umblați la dezordinea din casă. Fie că este vorba de tot anul sau doar pentru perioada de tranziție, iarna, un astfel de aparat poate fi un ajutor util și economic. În plus, marele avantaj al aparatelor cu condensare și cu pompă de căldură este că nu ai nevoie decât de o singură priză pentru a le face să funcționeze, le poți amplasa oriunde în casă (dacă nu ai suficient spațiu în baie, le poți pune în bucătărie sau în dormitor) și nu trebuie să găurești peretele pentru a evacua aburul fierbinte, ceea ce era o problemă la vechile modele cu guri de aerisire.

Pentru a vă ajuta să luați o decizie, citiți compararea în 5 puncte de mai jos a beneficiilor și caracteristicilor cheie ale celor două modele de uscătoare cu tambur, garantat pentru a vă ajuta să faceți alegerea!

1. Consumul de energie

.

Răspunsul la cea mai importantă întrebare, "cât consumă?" și "consumă cu adevărat multă energie electrică?", este că și consumul de energie al uscătoarelor de rufe se îmbunătățește datorită tehnologiei moderne. Un aparat cu condensator este disponibil în clasele energetice de la D la B, în timp ce modelele cu pompă de căldură sunt mult mai economice, cu clase energetice de la A la A+++. Un aparat cu pompă de căldură poate economisi până la 67% energie în comparație cu un aparat cu condensator. O alegere mult mai bună din punct de vedere ecologic și economic, acestea sunt în prezent cele mai moderne și mai economice uscătoare disponibile. În ceea ce privește consumul anual de energie electrică, un condensator din clasa energetică B poate consuma până la 560 KWh/an. În cazul aparatelor cu pompă de căldură, o clasă energetică medie A+ consumă aproximativ 257 KWh/an, în timp ce A+++ este mult mai accesibilă, cu aproximativ 189 KWh/an. Cifrele indicate sunt cifrele de consum anual ponderat furnizate de producători, dar pot varia ușor de la o marcă la alta și de la un tip de aparat la altul, precum și în funcție de modul de utilizare a acestuia.

2.

Un uscător cu condensator face să circule aerul cald și umed în interiorul unității, nu evacuează aerul umed în exterior, ci îl răcește printr-un sistem de schimbător de căldură și evacuează apa condensată direct în canalizare printr-un rezervor sau o țeavă. Principiul de funcționare este simplu, aerul umed încălzit din uscător întâlnește aerul mai rece din exterior în condensator, ceea ce determină precipitarea umidității, apa precipitată este colectată în rezervor, aerul fără condensare este returnat în tambur și procesul se repetă până când se atinge uscăciunea dorită.

Mașina cu pompă de căldură este în prezent cea mai avansată tehnologie de uscare disponibilă, care este eficientă din punct de vedere energetic și economică. Acestea utilizează jumătate sau o treime din energia consumată de o unitate cu condensare, sunt mai scumpe, dar merită investiția pe termen lung. Principiul de funcționare este similar cu cel al unui frigider, deoarece circulă aerul cald într-un sistem închis și îl dezumidifică pe măsură ce se răcește. Avantajul este că poate usca hainele cu pierderi minime de căldură, ceea ce înseamnă că consumă mai puțină energie. Se usucă la o temperatură mai scăzută, în jur de 50 de grade Celsius, astfel încât să se poată ocupa de articole de îmbrăcăminte mai delicate.

3. Temperatura de uscare, zgomotul, caracteristici utile

.

Sectorul cu condensator usucă la o temperatură de uscare mai ridicată decât uscătorul cu pompă de căldură. Mașinile cu pompă de căldură fac să circule aerul la 50 de grade în tambur, ceea ce înseamnă că materialele mai sensibile la căldură pot fi plasate mai ușor. Pictograma uscătorului de pe eticheta hainei este un cerc pătrat cu un punct în interiorul său, cu cât sunt mai multe puncte, cu atât mai bine va rezista haina la uscarea la o temperatură mai ridicată.

În general, ambele tipuri funcționează la 65 dB, adică la fel de tare ca o mașină de spălat.

Câteva caracteristici utile: puteți împrospăta hainele nefolosite de mult timp cu ajutorul funcției refresh, astfel încât nu trebuie să clătiți sau să spălați hainele. Cu setarea Clothes Dry, puteți scoate hainele complet uscate, doar împachetați-le la locul lor pe rafturi. Alegând Secarea țesăturilor delicate, chiar și cele mai delicate articole de îmbrăcăminte sunt ușor de manevrat. Cu caracteristica Liberare de călcare, ușurare a încrețiturilor, vă putem ajuta mai târziu. Prin selectarea funcției ECO (nu toate aparatele o au), consumul de energie poate fi redus și mai mult.

Dar putem face o mare diferență pentru mediul înconjurător doar prin uscarea a 90% din hainele noastre. Chiar dacă buzunarele pantalonilor și piesele cu strat dublu rămân ușor umede, acestea pot fi împachetate mult mai repede și se consumă mai puțină energie electrică. Dacă ne călcăm hainele, putem beneficia chiar de această umiditate minimă, deoarece le putem călca mai ușor fără funcția de abur.

Un alt beneficiu, deloc neglijabil, al uscătoarelor de rufe cu tambur este că apa extrasă din hainele ude nu va continua să ne umezească locuințele, iar posibilitatea apariției mucegaiului este mult redusă prin faptul că cea mai mare parte a apei este colectată în rezervor. În timpul unei sesiuni de uscare, puteți turna între o jumătate de litru și un litru și jumătate de apă din rezervor (acest lucru depinde de tipul de țesătură, prosoapele vor extrage mult mai multă umiditate decât cămășile).

4. Curățare, filtre

.

Secătoarele necesită o întreținere periodică, care poate fi făcută rapid și ușor. Se recomandă golirea rezervorului de apă după fiecare ciclu de uscare: pur și simplu scoateți rezervorul din aparat și turnați apa condensată în scurgere. Multe aparate sunt potrivite pentru a fi conectate la rețeaua de canalizare, astfel încât apa se scurge singură și nu este nevoie să fie turnată din rezervor. Apa de condensare astfel extrasă nu este adecvată pentru irigații, dar o puteți turna în fierul de călcat (de fapt, este vorba de o apă distilată de înaltă puritate).

Secătoarele de rufe sunt echipate cu unul sau două filtre de uscător. Filtrul este situat între ușă și tambur și poate fi pur și simplu scos, deschis, introdus din nou în mașină după îndepărtarea scamei și apoi introdus la loc. Aceasta trebuie curățată după fiecare uscare; dacă se înfundă prea mult, nu va funcționa corect. Filtrul de jos trebuie curățat doar după al cincilea ciclu de uscare, iar aparatul va indica acest lucru în mod automat. Filtrul poate fi aspirat sau periat pentru a îndepărta murdăria, iar buretele filtrului poate fi spălat sub apă.

Se recomandă ștergerea ocazională a tamburului cu o cârpă de oțet pentru a curăța interiorul mașinii de reziduurile de detergent depuse de la haine. Suprafața exterioară poate fi curățată cu o cârpă umedă după ce aparatul a fost deconectat de la sursa de alimentare.

5.

Dacă aveți o mașină de spălat cu încărcare frontală, puteți așeza uscătorul de rufe deasupra mașinii de spălat într-un cadru de asamblare pentru a-l face stabil și sigur. Această soluție poate fi folosită pentru încăperi mici, caz în care spălarea și uscarea se află într-un singur loc, astfel încât să vă puteți face treburile mai repede în timp util. În multe cazuri, cadrul are, de asemenea, un mic raft extensibil pentru coșul de rufe, ceea ce face ca acesta să fie convenabil de utilizat.

Puteți înlocui fazele de spălare și uscare cu un singur aparat cu la mașină de spălat și uscător încorporat, astfel încât aveți nevoie de mai puțin spațiu atunci când îl amplasați, însă există și dezavantaje. Uscarea necesită multă energie, iar mașinile integrate nu pot fi la fel de eficiente ca un uscător și o mașină de spălat separate. În timp ce un uscător cu pompă de căldură poate avea o clasificare energetică de până la A+++, o mașină de spălat cu uscător este un aparat cu o clasificare energetică între B și A (clasificarea A se datorează în principal spălării economice...). Un alt dezavantaj este că, dacă doriți să profitați la maximum de rufele spălate, trebuie să scoateți hainele înainte de uscare, deoarece mașina nu poate usca la fel de multe haine pe cât poate spăla. În general, puteți usca cu 2-3 kg mai puține haine decât puteți spăla, sau să nu puneți atât de multe în tambur atunci când spălați, dar atunci nu folosiți capacitatea mașinii de spălat și trebuie să folosiți mai mult mașina. Dacă vă puteți permite, este cu siguranță economic și ecologic să cumpărați o mașină separată pentru ambele activități.

Word

Secătorul de rufe cu tambur este din ce în ce mai răspândit, nu mai este un obiect de lux și devine un obiect de uz casnic în tot mai multe locuințe, în special pentru familiile cu copii mici sau pentru locuințele cu umiditate ridicată și mucegai pe vreme rece. Este, de asemenea, populară printre minimaliști, care au nevoie de mai puține haine dacă pot pune înapoi în dulap articole refolosibile în câteva ore și pot păstra o gospodărie mai ordonată cu mai puține haine.

Secătorul are beneficii practice, recomand cu siguranță utilizarea lui, poate ajuta la menținerea unui mediu mai ordonat și mai sănătos pentru familia dumneavoastră.


Uscator de rufe Bosch WTM85251BY, Pompa de caldura, 8 kg, 15 programe. Clasa A++, SelfCleaning Condenser, Alb

Uscator de rufe SHARP KD-GHB8S7GW2-EE, 8Kg, A++, alb

Uscator de rufe MIELE TCB 150 WP, pompa de caldura, A++, 7 kg, alb

Uscator de rufe Arctic DAPL811AWG, Condensare, 8 kg, 15 programe, Aqua Surf, Clasa B, Alb

Uscator de rufe AEG T8DEA68S, 8 Kg, Wifi, Pompa de caldura, Clasa A+++, Alb

Uscator de rufe Beko DF7412PA, 7 kg, Clasa A++, Pompa de caldura, EcoSense, EcoGentle, Ajustare nivel de uscare, Alb

Uscator de rufe Hotpoint Natis Reload NTM1182SKEU, Pompa de caldura, 8 kg, Clasa A++, Motor Inverter, Active Care, Display digital, Alb

Uscator de rufe Heinner HHPD-80A++, Pompa de caldura, 8KG, 16 programe, Clasa A++, Alb

Uscator de rufe Miele TWF 640 WP, Pompa de caldura, 8kg, Clasa A+++, FragranceDos, EcoDry, EcoSpeed, Alb

Uscator de rufe Candy RO H8A3TSEX-S, Pompa de caldura, 8 kg, Clasa A+++, Motor Inverter, Conectivitate Wi-Fi+Bt, Easy Case, Dry Senzor, Alb